Tufts Science And Engineering Complex

The SEC links 80,000 new square feet with 26,000 renovated square feet in Robinson Hall as well as the existing space of Anderson Hall, creating a unique space for students, faculty and researchers in science and engineering disciplines.

The complex expands the university’s science and engineering facilities, adding over 47,000 square feet of laboratories, classrooms, support rooms and other core facilities. The flexible design allows for the addition of more laboratory or collaborative space as demand grows over time. Program elements include wet and dry research labs, teaching labs, conference/seminar space, and a vivarium.

The SEC is also a key component of Tufts’ Science and Technology Corridor, a string of laboratories, offices, classrooms and collaborative space along Boston Avenue in Medford dedicated to supporting STEM education and research. Extending from College Avenue to Harvard Street, the SciTech Corridor also includes the new Central Energy Plant, which has lowered Tufts’ greenhouse gas emissions.

The SEC building was designed with a strong emphasis on sustainability and flexibility in building layout and systems. The project has achieved a LEED Gold rating and exceptional energy efficiency.

null
Client: Payette
Location: Medford, MA
Awards:

2022 – AIA COTE® Top Ten
2021 – BSA Sustainable Design Award
2019 – AIA New England, Merit Award
2019 – IIDA New England, Award, Research Laboratory Category
2018 – BSA Honor Award for Excellence, Citation
2018 – I2SL Go Beyond Award, Buildings Category

EUI (Energy Utilization Index): 112 kBtu/SF 77% reduction in energy use compared to the 2030 baseline